INTENSAE -5-free ja 7-free -kynsilakat. Toimivatko ne?

INTENSAE -5-free ja 7-free -kynsilakat. Toimivatko ne?

marraskuu 14, 2018 0 By Minni

Toimivaa kynsilakkaa ei ole mahdollista valmistaa pelkistä luonnollisista ainesosista, tai ainakaan ne eivät toimi kuten kynsilakkojen pitäisi toimia. Esimerkiksi niiden pysyvyys on huono verrattuna tavallisiin kynsilakkoihin. Seuraavaksi paras vaihtoehto ovat erilaiset 5-free-, 7-free- ja X-free-lakat, joissa numero free-sanan edessä viittaa kynsilakasta puuttuviin, niissä yleisesti esiintyviin haitallisiin aineisiin ja siis tarkemmin niiden kappalemäärään.

Kynsilakkahan on käytännössä maalia, joista ei löydy täysin luonnollisia vaihtoehtoja. Kynsilakoissa voi olla vaikkapa formaldehydiä, tolueenia, kamferia ja ftalaatteja. Kuolleena aineena kynsi on hyvä suoja monenlaisia aineita vastaan, mutta täydellinen se ei ole ja kynsilakan kosketusta suoraan ihollekaan ei voi täysin välttää. Ihokin suojaa hyvin elimistöä, mutta herkistyy ja reagoi helposti ärsyttäviin aineisiin. Lakkaa (siitä haihtuvia aineita) myös hengitetään levitettäessä. On siis selvää, että mitä enemmän lakoista poistetaan potentiaalisesti haitallisia ainesosia, sitä ”terveellisempi” vaihtoehto se on. (Kynsilakka ei kuitenkaan ikinä ole mikään terveystuote.)

Olen testaillut jonkin aikaa erään tällaisen free-sarjan kynsilakkoja. INTENSAE on New Yorkissa suunniteltu ja valmistettu kynsilakkasarja, josta puuttuu vaikkapa kynsilakoissa tavalliset aineet formaldehydi, tolueeni, dibutyyliftalaatti, kamferi, formaldehydihartsi ja eläinperäisiä ainesosat (kuten karmiini). Tuotesarja on siis myös vegaaninen, mutta luonnonkosmetiikkaa se ei siis ole, vaikka sitä luonnonkosmetiikkaa myyvissä paikoissa myydäänkin*.

Intensaessa sanotaan olevan hyvä pigmentti ja pysyvyys. Lakan pitäisi olla ihan peittävä jopa kahdella kerroksella ja pysyvyyttäkin jotkut lupaavat jopa 5 päiväksi. Tähän en ihan omalla kohdallani päässyt, mutta aika moneen päivään kuitenkin. Lakan rapistuminen on tietystikin enimmäkseen kiinni kynsien ja käsien käytöstä. Mitä vähemmän käsillä puuhastelee ja välttää kynsien käyttämistä ns. työkaluina, voi tuo 5 päivää olla ihan mahdollistakin, varsinkin vaaleammilla sävyillä, joissa ihan pienimmät kulumat eivät erotu niin selkeästi. Kiiltoakin luvataan ja se toteutuu kyllä täydellisesti.

Kynnet ovat kauneudenhoidon osa-alue, josta innostun aina välillä enemmän ja sitten tulee jakso, jolloin kynnet eivät voisi vähempää kiinnostaa. Kynsiongelmat myös aina saavat innostukseni hiipumaan. Lakoilla on kummallinen taipumus omissa kynsissäni. Ne kovettavat päivä päivältä kynttä kovemmaksi ja samalla kynsi kupertuu erityisesti kulmistaan. Jos kynteni ovat vähän pidemmät, kynsien kulmat jopa saattavat koskettaa toisiaan lopulta nimettömän ja pikkusormen kynsien osalta ja katketa kulmista. Parin päivän kynsilakat saavat myös aikaan ikävän tunteen kynsissä, joka johtuu juuri tuosta kynnen taipumisesta. Kivuksi en sitä sanoisi, mutta sellainen ikävä puristus se on ja vaikkapa koneella naputtelu ei tunnu mukavalta tuolloin sormenpäilläkään. En ole kuullut kellään muulla olevan samaa ongelmaa, olenkohan ainoa?!

Samaa kynsilakkaa en toisin sanoen edes haluaisi pitää useita päiviä. Kolmantena päivänä on jo ihan pakko ottaa lakka pois ja antaa kynsien palautua luonnolliseen muotoonsa. Valitettavasti minulla ei ole kuvaa tästä kupertumisesta, koska pitkät kynnet eivät tällä hetkellä ole kovin käytännölliset ja lyhyemmissä ilmiötä on vaikeampaa vangita kuvaan. Jossain olen muuten nähnyt joskus miehen, joka kasvatti toisen käden kynsiään Guinnesin ennätystenkirjaan ja kynnethän olivat ihan kierteellä ja ylettivät maahan asti. Olivat aika hurjan näköiset.

En ole siis kynsiövereiden fani, vaan omaa silmääni miellyttää eniten luonnollinen lopputulos. Onkohan minulla koskaan ollut edes kirkkaanpunaista kynsilakkaa tai pinkkiä edes? Mahdollisesti ei, mutta ehkä niitäkin pitää joskus kokeilla. Pientä lipsumista luonnollisesta on joskus ollut ja toinen Intensaen kynsilakoistani onkin väriltään puhdas musta. No, mustahan on aina musta, eikä koskaan väärä väri, sehän on lempivärini sitä paitsi. Tosin mustan kaverina tykkään ehdottomasti erittäin luonnollisesta kynnen pituudesta ja varsin maltillisesta pituudesta. Ihan niin suurta lipsumista tuskin tulee, että missään tulisi koskaan näkymään monen sentin värikkäät kynnet, liika on liikaa, mutta hurjakin kynsikoristelu tekemisenä on mielenkiintoista ja sitä mielelläni tekisinkin enemmän. Omissa kynsissä kuitenkin kylmästi sanon vain ei tuollaiselle irrottelulle 🙂


Mitä mieltä olin Intensaesta?

 

Musta Wednesday-lakka oli aivan huippu. Se todellakin levittyi kahdella levityskerralla täysin peittäväksi sekä raidattomaksi ja kiilto oli huikea. Siveltimellä oli myöskin helppoa levittää ja uskoisin tällä lakalla monen kynsilakkatumpelommankin saavan hyvää jälkeä aikaan. Mutta ykköseksi tässä lakassa nousi se juttu, mitä kynsilakoissa VIHAAN, ne nimittäin kuivuvat hiiiiiitaaaasti ja sitten kun luulee lakan olevan kuivaa, ei se olekaan, vaan kevytkin hipaisu saa lakan rullallle ja ruttuun. Turhauttavaa, varsinkin jos on joutunut levittämään useita kerroksia ja kaikkien kuivuminen on vienut paljon aikaa. Tuota ongelmaa Intensaessa ei ole, koska ne kuivuvat älyttömän nopeasti ja kun ne kuivuneelta ovat tuntuneet, en ole kertaakaan saanut mitään säröjä uuteen lakkaukseen. Kynsilakan kuivumisen testaan aina koskettamalla kevyesti kahta lakattua kynttä toisiinsa. Pienikin tarttuminen kertoo, että lakka ei ole kuivaa. Tämä tekniikka toimi ainakin Intensaessa todella hyvin. Tämän perusteella voisin suositella Intensaen tummia sävyjä kenellä tahansa, joka vain etsii hyvää kynsilakkaa. Muutama poistettu haitta-ainekaan ei ole muuta kuin plussaa. Miksi käyttäisin myrkyllisempiä lakkoja jos kerran vähemmän haitallinen lakka on jopa parempi? Hyvästi Essie, Orly, Opi, Sally Hansen, Ciaté jne! Tai ainakin siihen asti kun niillä on joku superhyperihanamahtavuussävyuutuus…


Toisena sävynä oli hiukan puuterisen vaaleanpunainen Bling. Tämänkin sävyn kohdalla lupaillaan peittävyyttä, mutta se ei sitten pidäkään yhtään paikkaansa. Kolme kerrosta olen jaksanut laittaa ja lopputuloksena on ollut oikein kiva neutraali vaaleanpunasävy, mutta valitettavasti läpikuultava edelleen. Enempää kerroksia en haluaisi laittaa tuon kynnen taipumisilmiön vuoksi, koska se pahenee mitä enemmän lakkaa kynnellä on ja tuntuu ihan älyttömältä lakata kynsiä niin monta kertaa. Alus- tai päällyslakkoja en juurikaan käytä, mutta niiden kanssa varsinkin lakkaus menisi jo ajankäytöltään älyttömäksi. Lakkauksen tulee olla mukavaa puuhaa, ei piinaavaa. Bling ei siis vastannut peittävyydeltään Wednesdayta, mutta oli sheer-sävyksi kaunis. Tämäkin lakka pysyi oikein hyvin ja väri myös pysyi muuttumattomana ilman päällyslakkaakin, mitä ihan kaikki hailakat sävyt eivät onnistu tekemään. Levittyvyys oli myöskin hyvä ja muutenkin yhtä helppo ja satavarma lakka lähes kaikille kuten mustakin. Mitään raitoja ei tällä saa, vaan esimerkiksi oivan lakan vaikkapa ranskalaiseen manikyyriin. Ranskis onkin ehkä täydellisintä mitä kynsissä voi olla, joten eipä kai tuo läpikuultavuuskaan niin haittaa, sille pitää vain löytää oma paikkansa ja aikansa. Kiiltokin oli lakassa hyvä, kuten kuvasta voi huomata. Tätä lakkaa pitäisi kyllä kokeilla myös mattana, olisi varmasti herkullinen sävy!


Myöhemmin tulossa myös vähän vastaavan Nailberry-sarjan lakkojen arvioita. Niiden kokeilua odotankin jo innolla, mutta odotellessa Intensae tuntuu juuri siltä miltä kynsilakan pitääkin tuntua ja ampaisivat kerralla lempilakoiksi jopa! Mitään vikaa ei lakoissa ollut, jos Blingin luvattu peittävyys ohitetaan ja annetaan anteeksi sävyvalikoiman rajallisuus verrattuna kynsilakkajätteihin. Läpikuultavuuskin on kuitenkin makuasia, joka ei tuotetta mitenkään huononna. Lempiajatuksiani kosmetiikassa onkin, että kaikelle pitää vain olla oikea paikka, aika ja käyttäjä, jos tuote muutoin on turvallinen ja luvatunlainen. Intensaeta voin suositella lämpimästi ja varmasti joskus omastakin kaapista löytyy joku Intensaen uusi sävy. Ainakin kaupasta löytyisi yksi ihana savunsininen, mutta hinta on valitettavasti pieni rajoite heräteostoksille…


*Intensae-sarjaa myydään ainakin Naturellessa ja rajoitetusti Hyvinvoinnin tavaratalossa, jossa muuten Intensae on mahdollisesti edelleen tarjouksessa, koska heille ei lakkoja enää tule lisää. Normaalihinta yhdelle kynsilakalle on 20€ ja putelissa on 12 ml. Ulkomaisista nettikaupoista (kuten Intensaen omilta sivuilta) voi myös löytää sarjaa, mutta kynsilakat luetaan vaaralliksi aineiksi, joten niiden kuljetuksessa voi olla rajoituksia joskus eli tämä kannattaa tilatessa tarkistaa.