The Humble Co. ja ekologiset hammasharjat, hammastahnat ja vanupuikot

The Humble Co. ja ekologiset hammasharjat, hammastahnat ja vanupuikot

tammikuu 20, 2019 0 By Minni

Koska luultavasti muovituotteita aletaan hiljalleen kieltää EU-tasolla, on monella ekoyrityksellä hyvä sauma saada tuotteitaan myyntiin ja jalansijaa perinteisiltä valmistajilta. The Humble Co. valmistaa omien sivujensa mukaan ekologisia hammasharjoja eri väreissä niin lapsille kuin aikuisille, erilaisia hammastahnoja, värikkäitä vanupuikkoja, hammaslankoja kolmessa eri maussa, hammaslankaimia, hammasväliharjoja, purukumia, pilleja sekä hammasharjatelineitä. Kaikissa tuotteissa on muovin sijaan käytetty bambua, joka on huomattavasti ympäristöystävällisempi valinta kuin muovi.

The Humble Co. on alkuaan ruotsalainen ja tuotteita ovat suunnitelleet hammaslääkärit. Suomessa olen nähnyt myytävän lähinnä hammasharjoja, -tahnoja ja vanupuikkoja, joita itseltäkin löytyy. Mieluusti tutustuisin muihinkin tuotteisiin, mutta en ole löytänyt niiden myyntipaikkoja mistään.

Kaapista löytyisi kuvassa olevien lisäksi myös aikuisten hammasharja, joka on lähinnä matkakäytössä (mikään ei voita sähköhammasharjaa) ja hennon vaaleanpunaiset vanupuikot, mutta nämä ovat jääneet kuvista pois. Kuvassa valkoiset vanupuikot, lasten hammasharja ja kaksi eri makuista hammastahnaa.

Hammasharjoissa on kompostoituva bambuvarsi ja harjakset ovat nylonia (DuPont), joka kuuluisi hävittää erikseen sekajätteeseen. Helposti kompostoituvat harjakset eivät kestäisi kulutusta, joten sellaisia ei voi käyttää. Nylon ei toki ole yhtä ekologinen materiaali kuin bambu, mutta välttämätön käytön kannalta tai ainakin paremman innovaation puutteessa. Harjakset ovat pehmeitä niin hampaille kuin ikenille. Jos tykkää käsikäyttöisestä harjasta, tämä on oikein toimiva, enkä näe varsinaisesti mitään vikaa tuotteessa. Kelpo harja.

Jokainen Humble Brush -ostos kerryttää myös hyväntekeväisyysprojektia, jossa lahjoitetaan hammashoitoa vähävaraisille lapsille. Esimerkiksi lasten hammasharjan kyljessä lukee näin:

Eli osta yksi, niin lahjoitat toisen hammasharjan tai muuta hammashoitoa sitä tarvitsevalle köyhälle lapselle. Kuulostaa oikein mainiolta ja eihän tuohon auta kuin luottaa. Hammashoitohan lisää samalla muutakin terveyttä, mutta jää helposti kiireellisempien tarpeiden jalkoihin, joten sinänsä virkistävän erilainen hyväntekeväisyyshanke. (Tai onko se nyt hyväntekeväisyyshanke kun asiakas sen tuotteessa ilman vaihtoehtoja maksaa, en tiedä.)

Aikuisille värejä on The Humble Co.:n sivujen mukaan viisi, mutta Suomessa ei ehkä ihan näin runsasta valikoimaa ole saatavilla, mutta onneksi löytyy aina musta <3

Lapsille värejä on neljä, joista valkoista tuntuu olevan vaikeaa löytää. Lasten harja onkin ollut todella paljon käytössä ja tuntunut paremmalta kuin muut harjat, joten niitä on kulutettu meillä todella paljon ihan pienillä. Harjoja voin siis suositella erittäin paljon!

Suomesta olen löytänyt kahta eri makuista hammastahnaa, Fresh Mint ja Charcoal. Molemmissa on päämakuna minttu (jota inhoan), mutta sinnikkäästi olen näitä käyttänyt, koska mitään parempaa ei ole juuri tarjolla. Yhdistelmä hyvä maku ja fluori eivät tunnu viehättävän kai muita? Hassusti näistä Fresh Mintissä on miedompi mintun maku ja Charcoalissa hyvin voimakas, mutta toisaalta nämä varmasti sopivat kaikille peruspepsodentien ystäville, joita viileä minttu yleensä viehättää. Tahnat eivät vaahtoa, mikä on superhyvä juttu ja vielä parempi juttu on fluori (1450 ppm) ekohammastahnassa, mikä ei ole yleistä. En halua hammastahnaa ilman fluoria, eikä se olisi hammaslääkärien suositusten mukaistakaan. Haaveilen muista The Humble Co.:n hammastahnamauista, joita löytyy yhteensä seitsemän ja joista yksi on tarkoitettu lapsille. Vai miltä kuulostaa Strawberry Mint, Cinnamon tai Coconut& Salt?

Charcoal muuten on todellakin mustaa, mutta valitettavasti mitään valkaisevaa vaikutusta en ole huomannut, enkä mistään löydä sellaista lupaustakaan, joten liekö jotain omaa mielikuvitusta tuo kuvitelma tahnan tummentumia poistavasta vaikutuksesta tai siis lupaus siitä? Muuten tahna pesee kuten muutkin yleiset tahnat eli hyvin. Jälkimaku on raikas ja hyvin viileä (siis kamala minusta), mutta tahnavalikoimia katsellessa se kai on kovasti muiden mieleen, koska muitakaan ei hyllyistä löydy. (Oma suosikki on muuten lakritsanmakuinen Yotuel Pharma.) Eli niitä vähemmän minttuisia makuja odotellessa tämä on ihan hyvä!

 

Viimeisenä sitten ne vanupuikot eli Eco-Friendly & Socially Responsible Bamboo Cotton Swabs. Niitähän ei saa käyttää sisäkorvien puhdistukseen, mutta jos joku näin tekee, tehköön. Vastuuhan luonnollisesti on oma ja vaikkapa kutina voi olla ikävä. Suositeltavampaa olisi puhdistaa korvakäytävää esimerkiksi öljyn avulla (apteekista), mutta kieltämättä enpä ole yhdenkään tutun korviaan kaivelevan kuullut saaneen vaikkua pakatuksi tiiviisti korvaan. Ei kai kukaan niin hoopo ole, että vain käytävän reunoja pitkin työntelee vaikkua syvemmälle ja vielä jatkuvasti? No, se siitä, kaipa joku niin tekee kun siitä varoitellaan, mutta ulkokorvia voi ainakin varovaisesti näillä puhdistella ja käyttää meikkauksen apuvälineenä.

Mistään ei huomaa tuotteen olevan ekologinen, eikä bambuvarsi tee tuotteesta mitenkään huonompaa. Päät ovat luomupuuvillaa, mikä ei toki ole mikään uusi juttu perusmarkettienkaan vanupuikoissa. Pakkaus on kierrätettyä materiaalia myös ja tuotteiden värjäys on tehty luonnollisin ainein.

Näiden uskoisin lyövän läpi helposti suuressakin mittakaavassa sitten kun muovipuikot kielletään. Pientä viilausta tekisin kuitenkin pakkaukseen. Suomalaiset ovat tottuneet pakkauksiin, joista saa suoraan puikon, mutta näissä on melko tavallinen pahviloota, josta ei yksi puikko irtoa vaikkapa meikatessa kovinkaan kätevästi. Sinänsä pakkaus on silmää miellyttävä ja eri väriset vanupuikot näyttävät kivoilta varmasti monien mielestä. Väreinä valkoinen, vaaleanpunainen ja vaaleansininen. Näitä ostan ehdottomasti uudestaankin ja oikeastaan olen jo ostanut.

 

Hintoja ja ostopaikkoja tuotteille:

aikuisten hammasharja Humble Brush House of Organic 4,95€

lasten hammasharja Humble Brush Jolie 4,90€

hammastahna Natural Toothpaste Fresh Mint 75 ml Natural Goods Company 5,95€

hammastahna Natural Toothpaste Charcoal 75 ml Biodelly 5,90€

vanupuikot 100 kpl Ruohonjuuri 1,99€

 

Ilahduttavasti tuotteet eivät kovasti eroa hinnaltaan perustuotteista, kuten eivät käytössäkään tunnu yhtään huonommilta.