Aurinkotuotteet testissä: Ultrasun, Riemann P20 ja Acorelle Protective Hair Mist

Aurinkotuotteet testissä: Ultrasun, Riemann P20 ja Acorelle Protective Hair Mist

kesäkuu 17, 2019 0 By Minni

Testissä neljä eri aurinkosuojatuotetta:

♥Ultrasun Sports Transparent Sun Protection Spray SPF50 150 ml

(esim. Stockmann 33€)

♥Ultrasun Body Mineral Ultra-light Mineral Sun Protection for Body SPF30 100 ml fysikaalinen aurinkosuoja (esim. Natural Goods Company 23€)

♥Riemann P20 Seriously Reliable Suncare SPF50 150 ml

(esim. Yliopiston apteekki 22,40€)

♥Acorelle Protective Hair Mist -aurinkosuojatuote hiuksille 100 ml sertifioitua luonnonkosmetiikkaa (esim. Ruohonjuuri 24,95€)

 

ULTRASUN Sports Spray ja Body Mineral:

Mikään näistä ei ole tullut tutuksi aiemmin, vaan sain näihin ensikosketuksen tänä kesänä. Ultrasun Sports -tuotetta olen käyttänyt näistä meikin alla kasvoilla ja se on lievän öljyisän tuntuman takia ollut siihen aika passeli, koska kesällä kasvot saavat kiiltää ja kuultaa vähäsen ja tällä sitä kuultoa tulee juuri sopivasti. Tuote on hajusteeton, mutta pääraaka-aine alkoholin (etanolin) takia aika tymäkän tuoksuista levitettäessä. Tämä kuitenkin haihtuu todella nopeasti, eikä mitään tuoksua jää leijumaan. Aine on notkeaa, oikeastaan ihan vesimäistä, mikä voi joillekin olla ongelma levitettäessä, mutta tästäkin ominaisuudesta olen vain tykännyt. Voiteet eivät useinkaan oikein ole oma juttuni. Vaikka tuote on suihkeena, en siltikään levittäisi tuotetta suoraan iholle, vaan käden kautta. Ainakin suihkutettu tuote on pakko lopuksi levittää kädellä, koska se ei tule minään kevyenä sumuna pullosta ulos.

Kuvassa tuotetta hierottuna ihoon ja suoraan pullosta suihkutettuna.

Ultrasunin mineraaliaurinkovoiteen sain Jolie boxista, mikä oli jotenkin yllättävää, koska Ultrasun ei ole mikään luonnonkosmetiikkamerkki kuitenkaan, vaikka suoja tässä fysikaalinen onkin. Tuotteestä kyllä puuttuu monet synteettisen kosmetiikan raaka-aineet, kuten mineraaliöljyt, PEG-/PPG-emulgaattorit, silikonit ja jopa säilöntäaineet pakkauksen mukaan. Sama koskee toista Ultrasunin aurinkovoidetta, mutta siinä kyllä alkoholi on selvästikin se säilöntäaine ja luultavasti tässäkin. Tämän kesän jälkeenhän tuollaista ei saa enää väittää säilöntäaineettomaksi, mutta vielä se on sallittu.

Kädellä tuotetta suoraan putelista ja myös ihoon hierottuna rystysten vieressä.

Sports-tuotteessa on SPF50 ja UVA-merkintä sekä myös PA++++-merkki, mikä antaa lupaavan kuuloisen suojan myös UVA-säteiltä.

Mineral-tuotteessa on SPF30, UVA-merkintä ja PA+++, mikä on ok, mutta en tällaista tuotetta ostaisi itse koskaan, varsinkin kun sama tuote löytyy myös SPF50-versiona. Pienimmälle lapselle tätä tulee varmaan käytettyä kevyinä aurinkopäivinä. Koostumus oli kohtuullisen hyvin levittyvä ja lopputulos mukavan läpikuultava, mutta toisaalta se, jolle enimmäkseen olen tätä valellut, on aika harvinaisen valkoihoinen tyyppi, eikä fysikaaliset suojat näytä koskaan kovin pahalta. Omalla iholla tämän erottaa, mutta on silti todella hyvä jälki fysikaaliseksi suojaksi, eikä ollut mitenkään kuivakkakoostumuksinen, mikä joissakin fysikaalisissa suojissa on ollut ärsyttävä piirre. En sitten tiedä olisiko korkeampikertoiminen versio näin hyvä, luultavasti ei, mutta ehkä voisin kokeilla joskus.

Mineraaliaurinkosuojatuote on tuubimaisessa pumppupullossa ja tulee vähän omituisesti tyrskähdellen pumpattaessa, mutta ihan käyttökelpoinen pakkaus silti.

Tuotteissa on maininta myös infrapuna-A-suojasta, mutta se ei kyllä sano itselleni yhtään mitään onko hyödyllinen, tarpeellinen tai edes mahdollinen ominaisuus kosmetiikassa tai muuallakaan. Vedenkestäviä ovat lisäksi molemmat.

Ultrasunilla on pahvipakkauksissa paljon hyödyllistä tietoa käytöstä, tarvittavasta määrästä ja eri ihotyypeistä, mikä on tosi hienoa. Nämä tuotteet eivät ole ehkä ole kauneimpia tuotteita hyllyssä, mutta ihan jees, rumempiakin olen nähnyt.

 

RIEMANN P20 Seriously Reliable Suncare Continuous Spray

Tässä tuotteessa on SPF50 ja lisäksi UVA-merkintä. Tuotteessa on UVA:n kohdalla jokin neljän tähden superior -maininta, mutta en tiedä onko merkintä Riemannin oma vai jokin muu. Luultavasti UVA-suoja on kuitenkin ihan hyvä ja ainakin siis kolmannes SPF-kertoimesta.

Kuvassa tuotetta hierottuna ihoon ja suoraan pullosta suihkutettuna. On jotenkin erityisen keltaista?

Tuote on painepakkauksessa, josta kielii tuo nimen continuous-sana. Olin vähän toivonut, että tuote olisi niin hienojakoisesti levittyvä, että sen voisi suihkuttaa suoraan vaikka meikin päälle (koska mielestäni osaan pitää silmät kiinni suihkutettaessa), mutta ei todellakaan ole. Ainetta tulee paljon (siis paljon), oudon epätasaisesti ja ponneominaisuutta ei kyllä ainakaan tässä huomaa mitenkään hyödylliseksi. Koostumus tuotteessa on melko öljyinen ja valuva. Tämä on ihan kiva iholle levitettynä, mutta kasvoille en tätä rasvaisuuden takia ensisijaisesti käyttäisi. Tosin tuotteen sisäetiketissä mainitaankin, että tuotetta ei saa suihkuttaa kasvoille suoraan. Toisaalta siellä lukee myös lightweight, mikä ei ihan pidä paikkaansa. Aine on hiukan paksumpaa kuin Ultrasunin vastaava Sports-tuote, mutta valuu kyllä juoksevana.

Riemannin erikoisuus on, että niissä luvataan tuotteen pysyvän toimivana jopa 10 tuntia kertalevityksellä! Koska väitteet on todistettava ja aurinkosuoja-asiassa valmistaja tuskin uskaltaisi huijata, kai se pitää uskoa. Tuotteessa jopa luvataan suojan pysyvän neljän 20 minuutin uintijakson jälkeenkin, mikä saa toki miettimään, että lähteekö tuote sitten millä lopuksi pois ihosta…

Pullo on kyllä näppärä, ja suojakin kuulostaa hyvältä, joten tämä tuote voi olla hyvä sellaiseen käyttöön, jossa aurinkosuojaa ei pysty lisäämään parin tunnin välein ja ponnepullosta on helppoa suihkuttaa vaikka ylösalaisin. Hankalaa on se, että tuotteen loppumista on vaikeaa seurata ja aine saattaa loppua yhtäkkisesti, mikä ei varsinkaan aurinkosuojatuotteessa ole positiivinen juttu.

Riemann on hajusteeton ja tuotteessa lukee, että siitä pitäisi riittää neljään levityskertaan aikuiselle, kun tuotetta käytetään koko keholle. Vaikka tässäkin on pääraaka-aineena etanoli, ei se tuoksu silti yhtä voimakkaasti tuotteessa, eikä koostumus ole yhtä vesimäinenkään.

 

ACORELLE Sun Hair Mist

Hiusten aurinkosuojatuotteet eivät ole uskon asia, mutta toisaalta niihin ei ole mitään virallista tai tietääkseni epävirallistakaan suojan merkintätapaa (paitsi joillain merkeillä omia), eikä kaikki EU:n hyväksymät aurinkosuojafiltterit ole välttämättä hiustuotteisiin sopivia. Sekä UVA ja UVB voivat imeytyä hiuksen kuitukerrokseen asti, joten suoja on kyllä tarpeellinen mikäli haluaa hiustensa pysyvän hyväkuntoisina. Erityisen tärkeää on suojata vahingoittuneet hiukset, koska niissä suomukerros ei tarjoa hyvää suojaa UV-säteiltä ja säteilyn aiheuttamat vauriot pääsevät helpommin kuitukerrokseen tekemään peruuttamattomia vaurioita, hiukan samaan tyyliin kuin hiusten vaalennuskäsittelyt, koska UV-säteet muokkaavat hiuksen proteiinirakennetta kuin keittäminen kananmunaa.

Koska hiustuotteissa ei siis ole käytössä SPF-merkintää, voi pakkauksessa mainittu UV-suoja tulla mistä tahansa, kuten nyt tässä Acorellessa karanja- ja buritiöljyistä. Luonnonkosmetiikan titaanidioksidia ja sinkkioksidia en ole koskaan hiustuotteissa nähnyt, enkä usko niiden hiuksiin kovin hyvin soveltuvan. Eli vaikka tuotteessa lukisi UV-suoja, voi se olla hyvin pieni, eikä välttämättä toteudu juuri yhtään levitetyllä määrällä. Hiuksiin pitäisi myös lisätä suojaa aika ajoin, samalla tavalla kuin ihoaurinkosuojiakin ihoon. Liikaa ei siis kannata luottaa hiustuotteiden UV-suojan tehoon, vaan kovassa UV-altistuksessa on syytä suojata hiukset hatulla.

Acorelle on kyllä miellyttävän tuoksuinen (tuoksu ei jää voimakkaana) ja yllättävän vähän jättää hiuksia likaisen näköiseksi reilullakaan suihkuttelulla, joten sinänsä tämä on ihan kelpo tuote ja tykkään kyllä. Päänahalle ja jakausalueelle kannattaa kuitenkin levittää ihan iholle tarkoittu aurinkotuote. Mitään haittaa tuotteen käytöstä ei hiuksille ainakaan ole, koska öljyt ovat ihan hyviä hiuksille muutenkin. Tuotteessa ei ole minkäänlaisia muotoiluominaisuuksia tai pitoa, vaan kyseessä on ihan öljysuihke.

Loppupäätelmä:

Kaikki tuotteet olivat hyviä ja Ultrasunin Sports-tuotetta voisin harkita ostavani uudelleenkin ja muita harkitsisin vähän enemmän, mutta eipä niissäkään suurempia vikoja ollut. Näillä pärjää varmasti hyvin tämän kesän, mikäli kesä on sellainen peruskesä, eikä jatkuvaa paistetta ja hellettä 🙂

Yleistä infoa aurinkosuojista löytyy toisesta blogikirjoituksestani täältä.