mikä estenomi?

Estenomi (AMK) on kauneudenhoitoalan ammattilainen, joka voi työskennellä monissa erilaisissa ammateissa kosmetiikka-alalla. Estenomit eivät yleensä tee kauneushoitoja, meikkauksia tai laita muiden hiuksia, vaan estenomi on kosmetiikka-alan liiketalouden ja kosmetiikkatuotteen asiantuntija. Toki estenomi voi olla lisäksi myös kosmetologi, parturi-kampaaja tai maskeeraaja ja työskennellä näissäkin ammateissa, mutta monien estenomien koulutuspohja on vain ylioppilastutkinto tai jokin muu toisen asteen tutkinto. Estenomin tutkinto pelkästään ei anna pohjaa työskennellä kosmetologina, parturi-kampaajana tai maskeeraajana. Estenomi on englanniksi Bachelor of Beauty and Cosmetics.

Estenomien on myös mahdollista hakea jatko-opintoihin, joista saa ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon. Tämä tutkinto on nimeltään Kosmetiikka-asiantuntijuuden kehittäminen ja johtaminen. Tutkintonimike on englanniksi Master of Beauty and Cosmetics.

 

Kuinka opiskella estenomiksi?

Estenomiksi valmistuu ammattikorkeakoulussa noin 3,5 vuodessa, mutta hakijoita on yleensä paljon enemmän kuin valittuja. Tällä hetkellä estenomiksi on mahdollista opiskella suomeksi vain Laurea-ammattikorkeakoulussa ja sisäänpääsyprosentti on ollut vuosina 2017 ja 2018 4-5 % välillä. Estenomiopintoihin voi päästä kiinni myös polkuopintojen kautta.

Laurean estenomiopinnot eivät sisällä ollenkaan käytännönläheistä kauneudenhoitotyön opiskelua, vaan ainoat käytännön opinnot ovat kosmetiikkalaboratoriossa, jossa valmistetaan itse kosmetiikkaa. Opinnoissa tehdään lisäksi paljon omia projekteja. Estenomiopinnot sisältävät aina liiketalouden, markkinoinnin, kosmetiikkalainsäädännön ja kemian opiskelua, mutta osa opinnoista on valittavissa vapaammin. Eri vuosina voi valita joko päivätoteutuksen tai vapaamman monimuoto-opetuksen. Päivätoteutus sisältää enemmän kontakteja, mutta ei ole silti ajoitettu ma-pe klo 8-16, vaan niitä voi olla joinain viikkoina enemmän ja toisena vain yksi. Monimuoto-opinnot sisältävät muutaman kontaktipäivän kuukausittain, mutta eivät opintoina ole välttämättä yhtään kevyemmät. Monimuoto-opetus voi vaatia hiukan enemmän omaa selkärankaa ja päättäväisyyttä opintojen edistymisen vuoksi, mutta ovat helpommin yhdistettävissä vaikkapa yrittäjyyteen.

Ylempi estenomitutkinto on vasta aloitettu ja saattaa sen vuoksi muuttua jossakin vaiheessa, kuten estenomitutkintokin on kehittynyt, mutta tällä hetkellä sen teemoja ovat kosmetiikka-alan lainsäädäntö, kestävä kehitys, tulevaisuusajattelu ja kansainvälisyys. Tämän tutkinnon kesto on noin 1,5-2,5 vuotta ja siihen voivat hakea ne, joilla on alalle soveltuva korkeakoulututkinto (estenomi, tradenomi, restonomi) ja soveltuva kolmen vuoden työkokemus, joka on ajoittunut tutkinnon suorittamisen jälkeen.

 

Miksi minä opiskelen estenomiksi?

Kosmetiikka-ala on kiinnostavaa, mutta en koe hoitojen tekemistä tai hiusten leikkuuta omaksi jutukseni. Alalla on kiinnostavaa lähinnä itse kosmetiikkatuote ja sen sisältö. Estenomiopintoihin olen hakeutunutkin juuri kemian opintojen takia. Kemia on se juttu kosmetiikassa. Kosmetiikan täytyy olla toimivaa ja raaka-aineet sekä oikea formulointi avain toimivuuteen. Valitettavasti estenomiopinnot eivät anna kosmetiikkakemistin pätevyyttä, mutta lisäopintojen avulla tämäkin on mahdollista.

Toki kosmetiikka on yksinkertaisesti myös ihanaa ja jännittävää, ei pelkkää raaka-ainefaktaa. Kosmetiikka voi olla kaunista ja se voi olla kokemus itsessään. Ulkonäkö ei kuitenkaan ole se juttu, vaan esteettisyys on se juttu. Ei pelkästään se kuinka valmistaa jokin kemiallinen yhdiste sellaiseksi, että sillä saadaan jokin toivottu vaikutus aikaan, vaan kuinka tehdä tuotteen käytöstä nautittavaa ja kuinka hioa sekä tuotteen ulkoasu että sisältö täydelliseksi ja saada se sitten oikean ihmisen käteen antamaan elämyksen tai avun koettuun ongelmaan. Se on se juttu estenomiopinnoissa, koko kosmetiikan matka.