Olaplex-kotihoitotuotteet valokeilassa -ihmeinnovaatio hiuksille vai turhaa hypetystä?

Olaplex-kotihoitotuotteet valokeilassa -ihmeinnovaatio hiuksille vai turhaa hypetystä?

helmikuu 2, 2019 3 By Minni

Olaplexin suurimmat hehkutukset ovat jo laantuneet. Muutama vuosi sitten Suomeen saapunut innovaatio huonokuntoisille hiuksille ja hiusten vaurioitumisen estäjä oli jotain täysin uutta ja ihmeellistä. Tänä päivänä lähes joka kampaamosarjaan on ilmestynyt oma ’plex’-tuote, koska kukaanhan ei halua jäädä kehityksessä jälkeen, eikä varsinkaan paitsi sen tuomista rahavirroista. Suurin brändiarvo näyttäisi silti edelleen olevan alkuperäisellä Olaplexillä ja oman kokemuksen mukaan ero on merkittävä erityisesti kotihoitotuotteissa, ei välttämättä niinkään kampaamokäyttöplexeissä, mutta mitään suurta tutkimusta ei asiasta varmastikaan ole, eikä tätä kannata ottaa minään suurena totuutena. En ole todellakaan kaikkia tuotteita kokeillut saati tarkasti niitä vertaillut keskenään.

Olaplex on käytössä kampaamoissa, joissa ainetta lisätään esimerkiksi värimassan tai vaalennusaineen joukkoon, jolloin väri- tai vaalennuskäsittely ei vahingoita hiuksia niin paljon. Yleensä hiukset ovat käsittelyn jälkeen todella kiiltävät ja hyväkuntoisen näköiset, kun taas ilman Olaplexiä hiukset olisivat helposti (erityisesti vaalennuksen yhteydessä) kuivat, kiillottomat ja huokoisen hauraat. Vaikutus ei ole pysyvä, mutta hiukset eivät silti muutu samanlaisiksi kuin jos käsittelyn olisi tehnyt ilman Olaplexiä, joten Olaplexin avulla hiuksia voidaan vaalentaa rajummin kuin mitä hiukset kestäisivät ilman Olaplexia. Jos hiukset haluaa palauttaa yhtä hyväkuntoisen näköisiksi kuin heti Olaplex-käsittelyn jälkeen, on Olaplexistä myös kotihoitotuote, jolla ylläpitää kiiltoa ja sileyttä. Tätä kotihoitotuotetta voi toki käyttää silloinkin, kun hiuksia ei ole käsitelty kampaamossa Olaplexilla. Viime vuonna myyntiin saapui myös Olaplex-shampoo ja Olaplex-hoitoaine. Tässä julkaisussa keskitytään lähinnä näihin tuotteisiin ja niiden vaikutuksiin.

Linkit vievät omaan verkkokauppaani Papiljotti.fi, mutta tuotteita myydään toki muuallakin ja helpointa tuotteet on hankkia aina kampaajalta heti Olaplex-käsittelyn yhteydessä.

Ihan ensin kampaamokäsittelyn lisänä oli yksi kotihoitotuote, nimeltään Olaplex Hair Perfector No.3. Omat hiukseni kuuluvat siihen ryhmään, joka ei kestä yhtään vaalennusta, mutta joka silti joutuu(!) niistä kärsimään. Yleensä kampaajan näkemys hiuksistani märkinä on, että eipä ole yhtä takkuisia tullut vastaan ja suosiolla olen yleensä itse harjannut märät hiukseni värjäyksen tai vaalennuksen jälkeen. Termi ’takkuiset hiukset’ on kyllä todellakin vähättelevä, koska koko pitkä hiusosuus on pelkkä yksi laattamainen massa (näyttää vähän samalta kuin lattiakaivosta nostettu hiusmassa, mutta onneksi ei ihan niin likaiselta ja limaiselta). Koska itse setvin tämän massan lähes päivittäin, on minusta ihan ok tehdä se kampaajallakin, koska näin selviän vähemmällä kivulla. Selvittämistä hankaloittaa se, että hiukset venyvät kuin purkka ja imevät älyttömästi vettä. Harjatessa hius myös helposti takkuuntuu uudestaan, huokaus tälle lahjapaperinaruilmiölle. Hiuksia on lisäksi paljon, vaikka yksi hius on todella ohut. Hiuslaatu on vielä hiukan laineikas tai jopa vähän kihara. Ei ole helpoin yhtälö, mutta positiivisesti ajatellen oma hiusto on ihanteellinen Olaplexin testailuun ja kokemus muista hiuksia korjaavista tuotteista laaja. Jostakin syystä tämä ultrahankala hiuslaatu on kuitenkin kuivana ihan semikiiltävä silti, eikä ihan niin järkyttävä kuin kosteana, kiitos siitä!

Olaplex Hair Perfector No.3 -kotihoitotuote on ollut käytössäni satunnaisesti lähes sen ilmestymisestä asti, kuin myös jokin vaalennusmassaan liitettävä plex-tuote, tällä hetkellä Sim Sensitiven hajusteeton ja kotimainen Simplex Hair Bonder, jonka oheen toivoisin myös erilaisia kotihoitotuotteita, näin sivuhuomautuksena. Kampaamokäsittelyissä plexin käytön on huomannut todella helposti, mutta viikkojen myötä hiukset ovat alkaneet taas näyttää ja tuntua kuivemmilta, kiillottomammilta ja erityisesti, toooodella takkuisilta. Kaikista ilahduttavammaksi olen plexien käytössä huomannutkin niiden vaikutuksen hiuksen takkuisuuteen. Kiiltävät ja sileät hiukset kun on helpompaa harjata auki märkänäkin, eivätkä ne mene kuivanakaan niin helposti takuille. (Siis meneehän hiukseni edelleen hyvin takkuun verrattuna normaalihiuksiin, ettei nyt ihan väärää luuloa synny.) Kotihoitotuote on palauttanut ihmeellisellä tavalla hiukset taas siloisiksi ja kiiltäviksi, vaikka edellisestä käyttökerrasta olisikin ollut aikaa. Samaa vaikutusta en ole huomannut muilla kokeilemillani kotihoitotuotteilla ja niiden käyttökin on kyllä erilaista. Olaplexin kotihoitotuotetta on paljon monimutkaisempaa käyttää, kun taas muut kokeilemani merkit ovat olleet lähinnä korjaavia hoitoaineita vastaavia niin teholtaan kuin käyttöohjeiltaan.

Olaplexin kotihoitotuotteen käyttö on sellaista, että sitä ei niin kovin usein viitsisi tehdä. Käytön pitäisi mennä kutakuinkin näin:

-Pese hiukset shampoolla

-Pyyhekuivaa (ja mahdollisesti värjöttele kylmässä suihkussa samalla, hrrrrh)

-Levitä tuotetta reilusti (värjöttely jatkuu)

-Kampaa hiukset läpi (omien hiusten kohdalla kampaaminen on mahdotonta, jätän väliin siis)

-Anna vaikuttaa 10-20 minuuttia (ehkä kannattaa laittaa kylpytakki päälle, itse olen lämmitellyt joskus myös saunassa, enkä ole huomannut eroa lopputuloksessa, mutta kovin kuumaa saunaa kannattaa välttää)

-Toista tuotteen levitys ja vaikutusaika, jos hiukset ovat erittäin huonokuntoiset (en ole useinkaan jaksanut)

-Huuhtele hiukset (kylpytakki veks)

-Pese hiukset shampoolla

-Käytä normaalisti hoitoainetta

TADAA!

Aikaa on kulunut noin 20-60 minuuttia, mutta hiukset ovatkin sitten ihanan sileät ja hyväkuntoisen oloiset. Kotihoitotuotteen huonoja puolia ovat sen hinta 29,90€ ja pieni koko 100 ml, joka ei pitkille hiuksille riitä kovinkaan moneen kertaan, jos tuotetta käyttää tarpeeksi, mutta toisaalta vaikutus on ihan omaa luokkaansa. Hajuste on ihan ok, varsinkin kun tuotetta ei tarvitse käyttää joka päivä, mutta mieluusti ottaisin saman tuotteen ilman ylimääräisiä tuoksuja. Eli tuotetta voisi kuvailla sanoilla TYÖLÄS, KALLIS JA TEHOKAS. Jos hiukset eivät ole hankalat ja vaativat, en viitsisi panostaa tuotteeseen niin ajallisesti kuin rahallisestikaan, mutta kerrankin kallis tuote on niin hyvä, että tuotteesta voi maksaa ihan hyvillä mielin enemmän. Tätä kotihoitotuotetta suosittelen niille, joilla on ongelmia hiusten huonokuntoisuuden, takkuisuuden tai kiillottomuuden kanssa. Tuote on turha, jos hiukset ovat hyväkuntoiset, kiiltävät ja lasimaiset.

 

Viime vuonna Olaplexin kotihoito täydentyi kahdella uudella tuotteella. Shampoo on nimeltään Olaplex No.4 Bond Maintenance™ Shampoo ja hoitoaine Olaplex No.5 Bond Maintenance™ Conditioner. Molempien tuotteiden koko on 250 ml. Näiden tuotteiden hehkutus on ollut blogeissa lähes yhtä huimaa kuin koko Olaplexin lanseerauksen oli, mikä teki tuotteille kovat odotukset. Tuotteet ovat olleet testissäni nyt muutaman kuukauden, joten olen saanut molemmista hyvin selkeän oman arvion ja mielipiteen, mikä jossakin määrin vastaa muiden hehkutusta, mutta eroaa myös tietyin osin.

Olaplex-shampoon sanotaan olevan kosteuttava ja rakennepaikkaava shampoo, joka antaa ennennäkemätöntä kiiltoa sekä hoitavuutta, mikä on mielestäni tyypilliseen tapaan hiukan erikoinen väite shampoolle, joka kuitenkin avaa hiuksen suomukerrosta, eikä näin ollen voi sitten olla ainakaan pesevyydeltään ihan samaa luokkaa kuin muut shampoot. Olaplex-shampoon kohdalla ilahduttavasti voin todeta, että pesevyys ja hoitavuus mahtuvat samaan pulloon oikein hyvin. Tämä johtuu varmasti ainakin osittain tuotteen sulfaatittomuudesta. Oma hiuspohjani on nopeasti rasvoittuva, joka jää monella hoitavalla shampoolla jopa vähän lähmäiseksi ja huonosti pessyn näköiseksi, mutta Olaplex-shampoo pesee oikein mukavasti ja jättää hiukset sekä ilmaviksi että hoidetun oloisiksi. Huomautan tosin, että en ole koskaan käyttänyt shampoota ilman jotain hoitoainetta, vaan olen kokeillut shampoota erilaisten tuttujen hoitoaineiden kanssa. Uskallan myös näin arvioida shampoon vaikutusta verrattuna muihin shampoisiin ja samalla erottaa Olaplex-shampoon ja Olaplex-hoitoaineen vaikutuksen keskenään.

Olaplex-shampoossa oli todella paljon hyvää ja se oli heittämällä yksi parhaista hoitavista shampoista, joita olen kokeillut. Elämään on mahtunut niitä erittäin monta. Olaplex-shampoo eroaa muista rakennepaikkaavista shampoista yhdellä merkittävällä tavalla: se jättää hiukset huomattavan kuohkeiksi (toisin sanoen pesee hyvin), mutta silti helpottaa hiusten hoitamisessa (ei avaa hiuksen pintaa kohtuuttomasti). Shampoo todellakin tuntuu pesevyyden lisäksi hoitavalta, mikä ei yleisistä tuotelupauksista huolimatta ole peruskauraa shampoissa.

Eri lähteissä on myös ollut huomautuksia tuotteen huikeasta riittoisuudesta, mikä on ehdottoman totta! Näin pienellä määrällä en olekaan ennen saanut hiuksia pestyksi, vaikka toki monia riittoisia ja helposti vaahtoavia shampoita on kokeilussa ollutkin. Niin ja pitäisikö tässä välissä olla se perushuomautus, että vaahtoavuus ei korreloi pesutehon kanssa, mutta se mikä jää yleensä tämänkaltaisista huomautuksista pois on, että kyllä se todellakin korreloi, jos shampoo on vaahtoavaksi tarkoitettu. Eli jos tuote yleensäkin vaahtoaa, se ei pese tarkoituksensa mukaisesti mikäli tuotetta käytetään puutteellisesti vaahdottaen. Vaahtoamattomat shampoot ovat ihan erikseen ja aika harvinaisia. Huono vaahtoavuus voi olla myös merkki siitä, että hiuksia ei ole kasteltu tarpeeksi tai hiukset ovat kovin likaiset, jolloin hiukset tulisi pestä kahdesti.

Tämä määrä riittää lyhyille hiuksille.

Mitä huonoa Olaplex-shampoossa sitten on? Koska yksikään tuote ei ole sellainen, joka sopii jokaiselle tai siinä ei ole mitään paranneltavaa, on tässäkin toki huonoja puolia. Noh, tuoksu. Plääh, miksi, miksi?? En voi ymmärtää kuka on tämän tuotteen tuoksun takana, koska vaikka se on sinänsä mitäänsanomaton, on tuoksu hyvin voimakas ainakin näin tuoksuherkän nenään ja tuotteen käyttö on siksi epämiellyttävää. Valitettavasti tuoksu myös jää hiuksiin, mikä on sietämätöntä, vaikka onneksi näin shampoon ollessa kyseessä tuoksu ei ole hurjan pitkäaikainen ja osittain hälvenee hoitoaineen myötä. Tuote kuuluu omassa tuoksujen kategoriassani sarjaan ’käytettävissä tietyin ehdoin’.

Hinta ei myöskään ole miellyttävä, koska yksi pullo maksaa 31,90€, mutta ehkä tämä on sietokyvyn rajoilla, koska tuote on niin huikean riittoisa, eikä siksi verrannollinen normaalishampoisiin. Toimivuus on toki myös hyvä syy korkeammalle hinnalle. Mieluusti maksaa täytetyistä lupauksista, koska hinnan ja toimivuuden voi arvioida etukäteen ja sen onko tuote kokonaisuutena omalle kukkarolle ja hiuksille järkevä ostos vai ei.

 

Olaplex-hoitoainetta tuntuu suitsutettaneen yhtä paljon kuin shampootakin, mutta varsinaisesti tuotteiden toimivuutta erikseen ei ole kovinkaan paljon käsitelty, vaan tuotteet on kokeiltu kombona. Itsekin aloitin näin, mutta siirryin alun jälkeen muihin hoitoaineisiin ja pullo tönöttää nyt kylppärissä käyttämättömänä. Oikeastaan sanoin juuri lapselle, että hän voisi käyttää seuraavaksi tämän hoitoaineen loppuun. Hoitoaineena tuotteessa ei varsinaisesti ole mitään vikaa, mutta ei kyllä mitään ihmeellistäkään, vaikka juuri hoitoaineelta odotin paljon, koska sehän jää hiuksiin ihan toisella tavalla kuin shampoo.

Aine on todella paksua, jota on alkukäytön jälkeen melko haastavaa saada ulos pullosta, niin tiukassa paksu aine putelissa on. Pullossa tulisikin olla pumppupullo, ei normaalia kaadettavaa pullonsuuta. Aineen paksuus yhdistettynä Olaplex-brändiin antoi odottaa superhoitavuutta, mutta valitettavasti vaikutukset eivät olleet kummemmat kuin millään muulla tehohoidolla. Se oli siis ihan hyvä, mutta ei mielestäni ansaitsisi kylkeensä Olaplex-sanaa, joka muiden tuotteiden osalta merkitsee niin poikkeuksellisen toimivaa ja erilaista. Jos haluaa hiustenpesutuotteiden olevan samaa sarjaa ja käsivoimia riittää aineen pullosta ulos saamiseen, on Olaplex-hoitoaine ihan oiva valinta, mutta se ei varsinaisesti tarjoa mitään uutta ja kohahduttavaa.

Olaplex-hoitoaine on shampoon tapaan tyyris, 31,90€. Hintaa ei voi perustella samalla riittoisuudella kuin shampoota, mutta hoitoaineeksi tämä on toki paksussa koostumuksessaan kohtuuriittoisaa tämäkin. Tosin pullosta ei voi annostella ihan niin tarkasti, että ekonomia toteutuisi täydellisesti, mutta ei tämäkään pullo hetkessä kulu edes pitkähiuksisilla, mikä on aina positiivista.

Se syy, mikä tekee tästä tuotteesta omalla kohdallani hyllyllä lojuvan, on joku muu kuin käyttöhankaluus tai toimivuus: se on tuoksu, tekisi mieli sanoa jopa haju. Se on nimittäin todella voimakas ja jää hiuksiin tuoksumaan (a.k.a. haisemaan) seuraavan pesukertaan saakka, mikä hajusteherkälle tarkoittaa jatkuvaa päänsärkyä ja tukkoisuutta. Ehkä tuoksu on muille ihan miellyttävä, mutta negatiiviset vaikutukset saavat aikaan jostakin syystä myös hajun muuttumisen epämiellyttäväksi. Sama reaktio on Schwarzkopfin tuotteissa. Varmaan ihan ok tuoksu, mutta kun se saa aikaan päänsäryn, ei tuoksua voi enää arvioida muuksi kuin ikäväksi. Jos siis kärsit (no juuri näin) pahastikin hajusteista, älä edes kokeile Olaplex-hoitoainetta!

Loppuarvioni Oleplex-kotihoitotuotteista on seuraavanlainen:

Hair Perfector -kotihoitotuote on loistava, jos vain ei laiskuus iske. Sen käyttö kun on aikaavievää, mutta toisaalta sitä ei tarvitse käyttää kovin usein. Tulos pysyy yleensä muutaman viikon, riippuen hiustenpesutahdista. Erittäin vahva suositteluni sen toimivuuden takia! Jos käyttää tätä tuotetta, voi Olaplex-shampoon ja varsinkin Olaplex-hoitoaineen käyttö olla turhaa, mutta se riippuu ihan hiuksista, eikä mikään tietysti estä käyttämästä kaikkia kolmea yhdessä.

Olaplex-shampoo on toiminnaltaan myöskin loistava ja se on pysynyt käytössä hajusteettoman hoitoaineen kanssa (Cutrin Vieno Sensitive Conditioner on loistava myöskin). Näiden lopputuoksu on ollut ihan passeli yhdistelmä. Erityisesti shampoo sopii mainiosti, jos on tarkoitus pitää hiuksia auki, koska shampoolla saa aikaan kuohkeutta tyveen, mutta hiuspituus pysyy hyvännäköisenä. Rasvoittuvalle hiuspohjalle, jossa hiukset ovat kuivat ja vaurioituneet, shampoo on siis oiva valinta. Riittoisuus on huikeaa, mutta tuoksusta miinusta.

Olaplex-hoitoainetta en ostaisi toiste, johtuen sen voimakkaasta ja pysyvästä tuoksusta, mutta ihan hyvähän se hoitoaineena muuten on. Tätä en ihan varauksetta suosittele, mutta jokainen kokeilkoon ja todetkoon itse. Hajusteherkän kannattaa testata ensin kaverin tuotteesta tai tuoksuttaa kampaamossa sen sopivuus itselle, koska päänsärkyriski on huomattava.

Olaplex-tuotteissa vaikuttavana aineena on Bis-Aminopropyl Diglycol Dimaleate, joka on sama kuin kampaamokäytössä olevissa Olaplex-tuotteissa. Cosing kertoo ainesosan olevan myös ihoa hoitava eli pitävän yllä ihon hyvää kuntoa, mutta enpä ole vielä törmännyt yhdessäkään ihonhoitotuotteessa Bis-Aminopropyl Diglycol Dimaleateen (olisikohan se suomeksi bis-aminopropyyli-diglykoli-dimaleaatti?). Lisää tuotteiden ainesosista löytyy täältä ja sieltä kemianörtit löytävät myös ainesosille viivakaavoja, jos ne kiinnostavat. Jotenkin ne ovat omaan silmään nättejä ja mielenkiintoisia 🙂

Juuri Olaplexin kaltaiset tuotteet ovat syitä, miksi en koskaan (no otetaan heti korjaus, en sano ei koskaan, vaan luultavasti en koskaan) vaihtaisi kokonaan luonnonkosmetiikkaan. Kosmetiikkaan on mahdollista luoda jotain täysin uutta ja yhtäkkiä muuttaa koko alaa, kuten Olaplex kampaamokäytössä on tehnyt. Tiede saa aikaan ihmeitä, mutta kuten en välttämättä söisi pelkkää laboratoriossa valmistettua superruokaakaan, en pitäytyisi pelkässä synteettisessä kosmetiikassa myöskään. Molempi parempi ja kaksin aina kaunihimpi ja mitä muita niitä onkaan. (Yllä olevan hiuslaatukuvaukseni mukaisesti luonnonkosmetiikka ei muutenkaan tarjoa toimivia hoitoainevaihtoehtoja, joten jos ei halua näyttää peikolta, pitäydyn hiuskosmetiikan osalta täysin synteettisellä puolella.)

Kaikki Olaplex-tuotteet ovat vegaanisia (tai tuotteessa lukee suomeksi ”vegaani”, mutta oletan tarkoittavan vegaanista), gluteenittomia* (en ymmärrä tämän väitteen tarkoitusta, eihän tätä syödä) ja parabeenittomia (säilöntäaineena ei myöskään ole allergisoivaa metyyli-isotiatsolinonia tai metyylikloori-isotiatsolinonia parabeenien tilalla). Hajusteettomia nämä eivät todellakaan ole, vaan hajusteet löytyvät enemmänkin INCI-listan alkuosasta kuin loppupäästä ja sen kyllä huomaa. Tätäkin kirjoittaessa ja Olaplex-pulloja samalla tutkiessa on kirjoittajalla hyvin ärsyttävä päänsärky.

*Suora lainaus keliakialiiton sivuilta:
”Voiko kosmetiikan sisältämä gluteeni joutua keliaakikon elimistöön? Esim. joissakin rasvoissa tai hiustenhoitotuotteissa käytetään vehnäperäisiä ainesosia.
Tällaista vaaraa ei keliaakikolla tai ihokeliaakikolla ole. Vehnäallerginen ei sen sijaan välttämättä siedä vehnän ainesosia sisältävää kosmetiikkaa. Ulkoisesti voi käyttää tuotteita, jotka sisältävät gluteenipitoisia raaka-aineita, sillä gluteenin on päästävä aina keliaakikon/ihokeliaakikon ohutsuolen limakalvolle. Ihon kautta gluteeni ei joudu ohutsuoleen. Tärkeintä on se, ettei gluteenipitoista tuotetta joudu suuhun ja sitä kautta ohutsuolen limakalvolle.
(https://www.keliakialiitto.fi/kuluttajat/gluteeniton-elama/ukk/)